Cedar View, run by LRH-Homes, is a four-storey new build care centre on the outskirts of Croydon, South London, offering state-of-the-art facilities aimed at providing residents with the best possible quality of life.

The centre provides the highest level of care for up to 65 elderly residents, which includes:

  • Residential care for up to 20 people on the ground floor
  • More acute nursing and dementia care for 23 people on the first floor
  • Advanced dementia with palliative care for 22 people on the top floor

Setting Cedar View apart from the rest of the market

NHG were tasked with creating a market-leading modern care environment, which included providing a meticulously thought out interior design, furniture and equipment specification, that would enhance patients’ overall experience and make life easier for the care team.

“Creating and maintaining the right environment is an on-going challenge that spans many elements of care home life,” explains Roy Edwards, Marketing Team Leader at NHG.

“For Cedar View, this was no exception, especially as the design not only needed to meet the high expectations of residents, but also cater for specific care needs, such as nursing and dementia and palliative care.

“It was critical that we understood Cedar View’s specific requirements and corporate goals, and collaborated early with the wider build team.”

 

Creating the right environment – on multiple levels

Key considerations for the NHG team included making sure they created the right environment for residents across each of the three floors.

In particular, it was essential to create a strong dementia setting that was homely, appropriate for its function and easy for residents to identify rooms and find their way around.

Optimising space with a bespoke design solution

With the help of NHG’s specialist teams, a bespoke design solution was created that not only factored in all equipment, but also optimised the space for the best return on investment.

Each floor now has a lounge and dining area for residents living in en-suite bedrooms and suites with kitchenette facilities. There is also a library, bar, bistro, hair and beauty salon, home cinema and sweet shop for residents.

Roy added: “In line with the Stirling principles, the design was based on science, not just style.

“The key to creating the right environment was about balancing the aesthetics with ease of use and accessibility. It was also focussed on making sure the needs of the patient were met – physical, psychological, social and spiritual.”

As a result of NHG’s early collaboration, the team was able to review the architect’s drawings and recommend small build modifications. This included dividing up the proposed dining and living spaces to help residents get away from noise and stress, especially as residents with a hearing impairment can find certain sounds frustrating and overly loud.

Improving residents’ quality of life…

Furniture design was another key aspect in creating the right environment and the NHG team specified items that had been specifically designed to help people with dementia feel more relaxed and at home.

Seating

All of the chairs feature contrast piping so that residents can clearly define the shape and see the edges. This helpful, visual impact enables residents to feel more independent.

NHG also installed seats at a range of different heights and depths to ensure residents can find the right seat for them.

Flooring

The flooring contrasts with the furniture, allowing patients to easily identify between the two.

Curtains

The bedrooms also feature specially made curtains with a plain edge. This design feature makes it easier for residents to open and close the curtains as they can see the central meeting point.

…And improving patient care

All of the 65 bedrooms at Cedar View feature NHG’s Steiss beds from the Steiss Contemporary range. To assist mobility, these electric profiling beds provide all the associated benefits, including increased patient independence, faster recovery from illness and a high level of safety. However, a key feature is their contemporary design with décor side skirt and a customised upholstered, vinyl headboard to match each of the room’s interiors, making the bed less clinical.

Designed for now – and in the future

With each of the floors accommodating residents’ specific needs it was also important to incorporate a degree of consistency into the design, should residents, in time, be required to move from the residential care floor to the nursing and dementia care floor.

Six main standard bedroom designs were therefore created and two bedroom suite schemes. Each of the three floors also has its own pharmacy, which features consistent colour, seating and signage.

NHG also created and installed specialist signage throughout the centre. The signs are designed and positioned to help residents identify any room’s purpose without needing memory.

Jag Grewal, Managing Director of LRH-Homes, said: “Throughout the design process the NHG team worked collaboratively with staff and other key stakeholders to ensure we met our goals and overcame any challenges.

“The end result is a well-considered design, which puts dementia care at the very heart of Cedar View. This thought process and delivery has been instrumental in helping to attract new residents, as we are uniquely placed to deliver the best possible experience and levels of care.”

For more information or to discuss your care environment requirements with us, contact us on 0845 835 0052 or info@nh-group.co.uk. For more insight on our tailored care design capabilities, watch our video and read our case study ‘How our team delivered a bespoke solution to increase productivity and minimise cost at Abundant Grace.’

Images posed by models.